A 99. Széchenyi-lakoma története

A Széchenyi Társaság a 99. Széchenyi lakomát, vagyis az
újkori történelem szerinti 28. Széchenyi-bált

2016. január 30-án

rendezte meg a gyönyörű Pesti Vigadóban,
a Magyar Művészeti Akadémia otthonában.

A Széchenyi-bálnak a Vigadó teljes II. emelete adott otthont, ami a dísztermet a hozzákapcsolódó két termet, a főlépcsőház előtti teret és a Dunára néző panoráma-folyosót jelenti.

A bál háziasszonya Bényi Ildikó volt.

 

A Széchenyi-bál immár tradicionális menetrendje szerint a vendégeket a Magyar Huszár és Lovas-hagyományőrző Társaság tagjai, huszárok fogadták. 19.30-órakor nyíltak meg a bálterem ajtói, amikor valamennyi vendéget egy pohár pezsgővel kínáltunk.

Nyolc órakor a rendezők és a bál háziasszonya köszöntötték a vendégeket és kezdetét vette a négyfogásos vacsora. A vacsorához az italokat a vendégek szabadon választhatták, a borszakértők által felkínált italok közül. A vacsora ideje alatt a Pro Musica szalon-zenekar örökzöld klasszikus zenét szolgáltatott. A műsorszámok közötti szünetekben volt lehetséges a Tombola jegyek megvásárlása.

A vacsora fogásainak szünetében a Botafogó táncegyüttes előadásában a ?Vivaldi?, a ?Sakk és Carmen?- című táncprodukcióban gyönyörködhettünk.

Este tíz órakor rövid báli anekdotákat hallhattunk Széchenyi szokásairól Pelyach István történész professzortól, majd a Széchenyi Társaság elnöke hivatalosan is megnyitotta a bált. A megnyitó részeként a hagyományos Palotás-t a Kincső Táncegyüttes táncosai adták elő.

A Palotás után kezdetét vette a táncos mulatság, melyhez a tánczenét hajnali 3 óráig a Madarak együttes szolgáltatta.

Éjfélkor gróf Széchenyi István emlékére a hagyományos Tokaji Áldomás-t, 2011-es évjáratú Oremus Édes Szamorodnival ünnepeltük, ami Bacsó András úr keze munkáját dicséri.

Borúra derű. Nem halt meg, aki honfitársainak emlékezetében él.

(Wenckheim Béla)

Az Áldomás után a résztvevők megválasztották a Bálkirálynőt, és kisorsoltuk az értékes nyereményeket tartalmazó tombolát. A szerencsések több 2 fős, 2 éjszakás fürdős-pihenést, vagy vacsorameghívást is nyerhettek, más értékes ajándékok mellett?

A báli mulatság mellett a Duna-partra néző ablakok között a sétálgató-pihengető bálozók megtekinthették társalgóban ?Széchenyi nyomában Európában? ? című kiállítást.